15 Tips om te besparen op je boekhoudkosten
Dit artikel delen
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmail
10 / 02 / 2014

Je kan heel wat besparen door je documenten goed voor te bereiden voor je ze naar ons doorstuurt. Als we minder werk hebben met de verwerking, moeten we je ook minder uren factureren. Lees onze tips en volg ze waar je kan.

AANKOPEN & KOSTEN

1. Organiseer & Groepeer

Klasseer alles volgens datum in een ringmap, meest recente bovenaan. Vermeld de datum en wijze van betaling (cash of bank) en duid eventueel datum en factuurnummer aan met een markeerstift. Plaats kosten van dezelfde aard op 1 blad en noteer alle bedragen (restaurant bonnetjes, parkeer tickets, …)

2. Handelsgoed of investering?

Maak ons duidelijk of een aankoop een handelsgoed is of een investering: markeer je factuur met HG of INV.

3. Probleem met een factuur?

Staat een factuur ter discussie met je leverancier, vermeld dan duidelijk of ze gedeeltelijk of niet betaald is.

4. Niet betaalde facturen

Geef ook je niet betaalde facturen mee om te boeken bij je BTW aangifte, anders betaal je teveel BTW en is je tussentijdse balans niet correct.

VERKOPEN & DAGONTVANGSTEN

5. Wees stipt & organiseer

Factureer tijdig en regelmatig zodat jouw tussentijdse balans en resultaat correct zijn. Klasseer alles volgens datum in een ringmap, meest recente bovenaan. Zorg ervoor dat de nummers van al je facturen zonder onderbreking doorlopen. Bij een fiscale controle komt anders de bewijskracht van je boekhouding in gevaar.

6. Maak twee facturen

Stuur één factuur naar je klant en maak één duplicaat voor ons. Noteer tevens de datum van betaling op de factuur. Bij gedeeltelijke betaling vermeld je het reeds betaalde bedrag.

7. Correcties

Indien een klant een correctie vraagt op een factuur maak dan steeds een verbeterd stuk, of een kredietnota op  gevolgd door een nieuwe factuur. Zeg nooit tegen je klant dat hij de factuur zelf mag vernietigen om misbruik tegen te gaan.

BANKAFSCHRIFTEN & KASBOEKEN

8. Echte Bankafschriften

Zorg voor echte uittreksels van de bank met een begin- en eindsaldo, en een afschrift nummer. (Dus geen Excel lijsten).

9. Factuurreferentie

Vermeld bij het overschrijven duidelijk de referentie en/of factuur nummer van je leverancier.

10. Gedeeltelijke betaling

Indien je maar een deel van een factuur betaalt (omdat er bv. slechts gedeeltelijk geleverd is) vermeld dit duidelijk in je overschrijving. Zo sta je juridisch sterker, en weten wij ook wat er nog niet betaald is. Indien je een korting voor contant aftrekt vermeld dit ook duidelijk.

11. Correct Kasboek

Registreer stortingen van en aan de bank en al je ontvangsten dagelijks en correct in je kasboek. Zorg dat het kasboek klopt met de realiteit.

COMMUNICATIE MET ONS KANTOOR

12. Tussentijdse balansen opvolgen

Volg onze opmerkingen en vragen bij tussentijdse balansen goed op.

13. Praat met je dossierbeheerder

Laat onduidelijkheden niet aanslepen, maak geregeld een afspraak met je dossierbeheerder en stel hem al je vragen.

BETALEN & LENEN

14. Betaal tijdig

Tijdig betalen zorgt automatisch voor minder werkuren omdat er minder openstaande facturen, klanten en leveranciers na te zien zijn. Dossiers met heel veel openstaande schulden, deurwaarders en procedures vergen meer werk.

15. Vermijd leningen

Dossiers met veel kredieten zijn uiteraard meer werk voor ons, zekers als we voor je vennootschap ook je bankafschriften verwerken. Gebruik je eigen reserves waar mogelijk, maar overleg uiteraard eerst met ons.

Gepost in: Besparen