Hoe pak je slechte betalers aan?
Dit artikel delen
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmail
14 / 03 / 2014

De nieuwe wet van 10 december 2013 laat je toe om slechte betalers strenger aan te pakken.

Wat zegt de wet?

Voortaan mag je aan klanten die handelaar zijn 9 % aanrekenen vanaf 31 dagen na de factuurdatum, waar dat voordien 8% was. Bovendien mag je de factuur verhogen met een bedrag van 40 € ter compensatie van de moeite en kosten van betalingsherinneringen.

30 Dagen standaard betalingstermijn

De wettelijke termijn is nu vastgelegd op 30 dagen. Je mag enkel een kortere termijn nemen als je dat vooraf zo met je klant afspreekt en je klant op de hoogte is van je verkoopsvoorwaarden.

Mag ik meer dan 9% interest rekenen?

Dat kan in principe want die 9% is alleen van toepassing indien er in de verkoopsvoorwaarden geen interest is vastgelegd. Opgelet: Reken geen te hoge interesten aan want de rechtbank kan die verwerpen.
Tip : vermeld ook in uw verkoopsvoorwaarden dat de interesten van rechtswege zijn verschuldigd.

Mag ik meer dan 40 € boete vragen?

Je kan eveneens best in de verkoopsvoorwaarden voorzien dat “indien de factuur op de vervaldag onbetaald blijft van rechtswege en zonder ingebrekestelling het saldo verhoogd wordt met 10% met een minimum van 40 €”. Bij facturen hoger dan 400 € speelt deze toegelaten afwijking in uw voordeel.

Is deze nieuwe wet ook van toepassing op particulieren?

Neen, alleen op handelaars. Voor particulieren moet je kunnen aantonen dat ze op voorhand op de hoogte waren van  de verkoopsvoorwaarden  en de klant ze ook aanvaard heeft.

Gepost in: Factureren