Niet betaalde handelsgoederen terugvorderen?
Dit artikel delen
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmail
08 / 09 / 2015

De eigendom van een handelsgoed gaat over bij het sluiten van de verkoopovereenkomst. Dit kan voor onaangename verrassingen zorgen, waardoor het nuttig kan zijn om een clausule voor eigendomsvoorbehoud op te stellen.

Schriftelijk vastleggen

U moet de clausule schriftelijk vastleggen en dit ten laatste op moment van levering. We raden aan om dit op te nemen in de verkoopovereenkomst.

Wat bij doorverkoop?

Het eigendomsvoorbehoud op de verkochte goederen gaat verloren, zelfs wanneer deze nog niet in het bezit van uw klant zijn. Automatisch krijgt u een recht op hetgeen in de plaats komt, namelijk de verkoopprijs of de schuldvordering van uw klant op zijn klant.

Gedeeltelijk betaald

Indien u de volledige betaling niet wenst af te wachten kan men de goederen terugvorderen, mits u het voorschot terugbetaald. Indien het goed in waarde is gestegen dient u tevens de meerwaarde te vergoeden.

Faillissement klant

Wanneer uw klant failliet gaat, kan u de goederen terugvorderen via de curator en u doet dit best zo snel mogelijk. U mag uw goederen in geen geval zelf terughalen. Hiervoor schakelt u best een advocaat / gerechtsdeurwaarder in, die een proces-verbaal zal opstellen waarmee u naar de rechtbank kan stappen.

Tips

  • Neem een clausule van eigendomsvoorbehoud op in de algemene voorwaarden
  • Laat een advocaat uw levering- en verkoopsvoorwaarden voor u nazien
  • Voorzie degelijke verkoop- en leveringsvoorwaarden: een (gespecialiseerde) advocaat kan dit voor u doen
Gepost in: Factureren