Uw leningen herfinancieren of terugbetalen?
Dit artikel delen
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmail
05 / 09 / 2014

De rente voor leningen bij banken staat momenteel historisch laag. Uw dossierbeheerder kan u bijstaan om uw beroeps- en private leningen al dan niet te herfinancieren of terug te betalen met eigen middelen.

Welke leningen komen in aanmerking en hoeveel kan u besparen ?

Elke lening. Zowel beroepsleningen als private leningen, financieringen en uiteraard de woonkredieten. Woonkredieten dienen bij voorkeur nagezien te worden aangezien de combinatie van het hoge bedrag en de lange duurtijd van de lening ervoor zorgen dat zelfs een daling van 0,5% een besparing kan opleveren van duizenden euro’s.

 Herfinancieren ?

U kan overwegen uw bestaand woonkrediet te herfinancieren, maar ook eventueel andere lopende leningen komen in aanmerking. U moet hier dan wel rekening houden met bijkomende kosten, zoals de betaling van een wederbeleggingsvergoeding en eventuele notariskosten voor een nieuwe hypotheek indien u van bank verandert.

Terugbetalen ?

Hiervoor dient u over voldoende eigen middelen te beschikken (spaarrekening, beleggingen) waarvan de netto jaaropbrengst minder is dan de jaarlijkse rente die u betaalt aan uw bank. Bij beroepsleningen en woonkredieten die in aanmerking komen voor de woonbonus of de aftrek langetermijnsparen dient u ook rekening te houden met de fiscale recuperatie. Een bestaande beroepslening voor de aankoop van een machine waarvoor u 5% rente betaalt aan de bank en die u 100% fiscaal kan inbrengen kost u dan effectief 25% tot 60% minder afhankelijk van uw fiscale situatie. Indien u bijvoorbeeld slechts 1% netto rendement haalt op uw bestaande beleggingen dan kan het interessant zijn om uw lening terug te betalen met uw bestaande belegging die veel minder opbrengt.

Hoe pak ik dit aan ?

Zie eerst de jaarlijkse interestvoet na van uw bestaande leningen. Indien deze hoger ligt dan bv 4% voor woonkredieten dan kan u best met uw bank onderhandelen om een lager tarief te bedingen.

 Kan mijn dossierbeheerder mij helpen ?

Ja, via uw fiscaal dossier weten wij welke leningen u nu fiscaal kan inbrengen en hoeveel de fiscale besparing is voor die leningen. Voor onze klanten kunnen wij dus de berekeningen maken welke de fiscale en financiële impact zal zijn van het herfinancieren of terugbetalen van een bestaande lening.

Gepost in: Besparen