Belastingcontrole. Wat nu?
Dit artikel delen
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmail
05 / 05 / 2014

Wat zijn jouw rechten en plichten als de inspecteur van de belastingen onaangekondigd voor de deur staat? Wij staan je bij met raad en daad.

Bel onmiddellijk je boekhouder.

Een fiscale controle mag enkel gebeuren als iemand aanwezig is die de onderneming fiscaal kan vertegenwoordigen zoals de zaakvoerder of boekhouder. Uw medewerkers kunnen de controleur verzoeken om op een later tijdstip terug te keren wanneer de bevoegde personen aanwezig zijn. In de meeste gevallen gaat de controle dan door bij ons op kantoor.

Welke documenten moet je voorleggen?

Alle documenten die nodig zijn om het bedrag van het belastbaar inkomen te bepalen: aankoop- en verkoopfacturen, bestelbonnen, leveringsbonnen, offertes, beroepsmatig mail verkeer, details kasregister en dagontvangstenregister.

Deze documenten dienen bewaard te worden in uw kantoor, beroeps- of privélokaal tot het einde van het zevende jaar na de opmaak. Een factuur gemaakt op 22 mei 2014 moet je dus bewaren tot 31 december 2021.

Louter prive facturen en bedrijfsgeheimen vallen niet onder deze verplichting.

Wat mag de controleur niet doen?

  • Een controle doen zonder aanwezigheid van zaakvoerder of boekhouder
  • Toegang vragen tot uw privé lokalen en zeker niet tussen 21u en 5 u ’s morgens, tenzij met een toelating van de rechtbank.
  • Speciaal voor vrije beroepen geldt dat de controleurs geen recht op toegang hebben tot de beroepslokalen wanneer je een activiteit uitoefent in aanwezigheid van cliënten en patiënten
  • Vragen stellen die niet relevant zijn voor het bepalen van het belastbaar inkomen.
  • De controleur mag zijn macht niet afwenden, dit wil zeggen dat hij alleen uw belastingstoestand mag onderzoeken en niet die van uw klanten.

Wat mag de controleur wel doen?

  • Vragen om uw boekhouding mee te nemen voor verder nazicht op kantoor (uitgezonderd de boeken of stukken van het boekjaar dat nog niet is afgesloten)
  • Sommige computerbestanden: de controleur mag u vragen om bepaalde beroepsmatige gegevens voor hem te kopiëren.
  • De controleur mag zelf kasten openen en inkijken als hij dat wil.
  • Uw personeel ondervragen alsook inlichtingen inwinnen bij derden.
  • Bankgegevens opvragen bij de bank als er aanwijzingen zijn van belastingontduiking, of als de administratie een taxatie op basis van tekenen en indiciën plant, of als er een vraag gesteld wordt door een buitenlandse fiscale administratie.

Conclusie:

Werk mee met het onderzoek en breng ons onmiddellijk op de hoogte.

Gepost in: Belastingen