Welke kosten inbrengen als Zelfstandige?
Dit artikel delen
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmail
27 / 06 / 2014

Wij staan je bij om je kosten beter te organiseren en je belastingfactuur te verminderen.

 1. Huisvestingskosten :

Afschrijvingen gebouw, huur en huurlasten, verwarming, elektriciteit, water, verbouwingen zijn aftrekbaar indien noodzakelijk voor de beroepsactiviteit.

Voor gebouwen met een gemengd karakter dient de verhouding te worden vastgesteld tussen het beroepsgebruik en het private gebruik.

 2. Eten met uw klant :

Beroepsmatig gaan eten met een (potentiële) klant of zakenrelatie is  voor 69% aftrekbaar.

Tip: hou in uw agenda bij met wie u gaan eten bent en hou ook uw private restaurantbezoeken afzonderlijk bij als bijkomend bewijs dat u niet alle restaurantbezoeken inbrengt.

 3. Geschenken :

Kosten voor relatiegeschenken (bloemen, wijnen en andere geschenken) zijn voor 50% aftrekbaar.

Indien uw geschenk een reclameartikel is zijn de kosten zelfs 100% aftrekbaar.

Hou er evenwel rekening mee dat geschenken per genieter en per jaar niet meer dan 125 € mogen kosten. Indien de waarde hoger is dienen wij jaarlijks een fiche op te maken met de naam van de genieter.

Tip: hou bij aan wie u de geschenken heeft gegeven zodat wij bij een eventuele controle deze kosten kunnen verantwoorden.

 4. Opleidingen en bijscholing :

Kosten voor bijscholing, en studiereizen zijn enkel aftrekbaar indien er een duidelijk verband bestaat tussen de bijscholing op het ogenblik van de bijscholing of studiereis.

Vakliteratuur mag als bedrijfskost ingebracht worden indien er een  verband is met de beroepswerkzaamheid. Een abonnement op een fiscaal tijdschrift kan wel voor een boekhouder-fiscalist doch niet voor een huisarts.

 5. Privaat ingebrachte kosten :

Indien u net start als zelfstandige  hoeft u niet alles opnieuw aan te kopen. Zo kan u uw private  bureaumeubel, kasten en ander kantoormaterieel zoals computer en printer inbrengen tegen tweedehands  inbrengwaarde en de afschrijvingen en kosten in mindering brengen van uw winst.

Gepost in: Belastingen, Besparen