De fiscus houdt niet van restaurantkosten
Dit artikel delen
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmail
28 / 09 / 2017

Restaurantkosten zijn voor 69% aftrekbaar indien het ‘beroepskarakter’ kan bewezen worden.

Wanneer is er nu een beroepskarakter?

De kosten moeten verband houden met uw beroep. Bijvoorbeeld:

  • Zakendiner met een (potentiële) klant, leverancier of andere zakenrelatie
  • Catering tijdens een seminarie
  • Restaurantkosten inbegrepen in de hotelrekening bij een zakenbezoek

Maar hoe kan u het ‘beroepskarakter’ van uw restaurantbezoek aantonen? Wij bezorgen u graag enkele tips.

1. Bewaar uw BTW bonnetje

Vraag steeds naar een BTW bonnetje bij een restaurantbezoek en betaal met uw bank- of kredietkaart. Aan de hand daarvan kan u aantonen dat elk bonnetje van uzelf is en dat u geen bonnetjes bent gaan verzamelen bij familie en vrienden.

2. Een agenda bijhouden van uw restaurantbezoeken, een must?

Neen. Een agenda bijhouden van uw restaurantbezoeken moet niet maar behoort tot een van de mogelijkheden. U kan natuurlijk ook op het bonnetje zelf verwijzen naar een nieuwe klant of een gemaakte factuur rond deze periode.

3. Werkt u ook op Zon- en feestdagen?

In principe wel. U heeft het immers druk op weekdagen en vergaderingen plannen en relaties onderhouden doet u liever in het weekend.Zonder enig bewijs zal dit echter niet gemakkelijk aanvaard worden door de fiscus (lees: verworpen worden). Zorg er voor dat weekend- meetings steeds vergezeld gaan met mailverkeer rond de gemaakte afspraken en eventueel de te bespreken punten op de meeting. Zorg er ook voor dat het aantal personen klopt met de rekening. Zo kan u aantonen dat uw gezin niet aanwezig was op de meeting.

Verwerp de kosten op feestdagen. Dit komt niet geloofwaardig over. Op Valentijnsdag gaat u dus best niet gaan eten met een zakelijke partner.

4. U woont aan zee en werkt in Brussel

Tijdens de controle ontdekt de controleur dat de restaurantbezoeken die in het weekend vallen steeds dicht bij zee zijn. De bezoeken tijdens de week zijn in een brede straal rond Brussel gelegen. Niet echt geloofwaardig voor de fiscus.

5. U rekent de restaurantkosten door op de factuur

Hier toont u sowieso aan dat u met deze klant bent gaan eten. Verder bewijs hoeft u niet te leveren.

6. Private restaurantbezoeken

Hou uw private restaurantkosten apart bij. Op die manier kan u bewijzen dat u niet elk restaurantbezoekje aangeeft als beroepsmatige kost. Opgelet: best houd u uw favoriete gezinsuitstapjes apart van uw zakendiners. Kies dus voor een ander type restaurant. Al kan dit geen vorm van discussie vormen op zich. Indien u geen enkel ander bewijs kan leveren wordt dit wel moeilijk verdedigbaar.

Tot slot willen wij u nog meedelen dat het niet uitmaakt in welk soort restaurant u gaat eten. Elke inrichting waar maaltijden worden bereid en verkocht met de bedoeling om ze ter plaatse te verbruiken, komen in aanmerking als restaurant.

Meer informatie nodig? Neem contact op met je dossierbeheerder.

 

Gepost in: Belastingen