Jobstudenten kunnen nu tot 475 uren per jaar aan voordelige voorwaarden werken
Dit artikel delen
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmail
05 / 07 / 2017

Deze zomer zullen terug een recordaantal studenten aan de slag gaan. Er werd een nieuwe regeling uitgewerkt waardoor de jobstudent tot 475 uren per jaar kan presteren.  Elk uur wordt nu apart geteld en dus niet meer per dag.

We zetten hieronder alles op een rijtje :

1.Vanaf welke leeftijd en tot welke leeftijd mag ik werken ?

Je mag als jobstudent werken vanaf 15 jaar, als je de eerste graad volledig hebt gevolgd en aan je leerplicht hebt voldaan. Een maximumleeftijd is er niet, alleen mag je als student niet onder een ander statuut vallen.

2.Wanneer kan ik als jobstudent werken ?

Dit kan buiten de periodes van verplichte aanwezigheid in de onderwijsinstelling  zoals vakanties en buiten de schooluren . Dit gedurende een contigent van 475 uren per kalenderjaar. Je kan steeds het aantal resterende uren via Student@work raadplegen en zo optimaliseren.

3.Onder welk contract  ?

Er moet een schriftelijke  studentenovereenkomst afgesloten worden tussen de student en de werkgever door beide partijen ondertekend.

4.Wat verdien ik als jobstudent ?

Er worden geen belastingen op uw loon ingehouden als je voldoet aan de hierboven vermelde voorwaarden nl een schriftelijke studentenovereenkomst , niet meer dan 475 uren gewerkt in het kalenderjaar en alleen een solidariteitsbijdrage werd afgehouden van 2,71% op uw bruto loon.

Dus uw netto loon is het bruto loon – 2,71% solidariteitsbijdrage(RSZ)

De werkgever betaalt 5,42% solidariteitsbijdrage.

Opgelet vanaf het 476 ste uur moet je de normale sociale zekerheidsbijdrage betalen.

5.Blijf ik ten laste van mijn ouders ?

  • De student blijft ten laste als hij deel uit maakt van het gezin op 1 januari van het aanslagjaar.
  • Dat hij geen loon ontvangt die beroepskosten zijn voor de ouders.
  • Tijdens het inkomstenjaar niet meer dan een bepaald bedrag aan netto-bestaansmiddelen heeft genomen. ( 3200 € voor een kind ten laste van gezamenlijk belaste ouders en 4620 € voor een kind ten laste van een alleenstaande ouder)
  • Wettelijke kinderbijslagen, studiebeurzen en premies voor het voorhuwelijkssparen worden niet als netto-bestaansmiddelen aanzien. Alsook de onderhoudsuitkeringen toegekend aan kinderen ten belope van 3200 € of studentenbezoldigingen tot een bedrag van 2660 € per jaar.

Meer info nodig? Neem contact op met je dossierbeheerder

 

 

 

 

 

 

 

Gepost in: Belastingen