Minder belastingen betalen – 10 gouden tips
Dit artikel delen
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmail
13 / 12 / 2017

Wie volgend jaar zijn fiscale aangifte wil optimaliseren, kan dit jaar nog een aantal maatregelen nemen en nog voor duizenden euro’s belastingen besparen.

10 concrete tips:

  1. Betaal nog dit jaar uw persoonlijke sociale bijdragen als zelfstandige.
  2. Betaal nog dit jaar uw vrij aanvullend pensioen/ groepsverzekering en eventuele backservice. Heeft u als zelfstandige nog geen vrij aanvullend pensioen afgesloten, doe dit dan nog dit jaar.  Zelfstandigen met een vennootschap betalen nog best dit jaar een backservice omwille van de tarieven vennootschapsbelasting die dalen vanaf 2018  met 5%.
  3. Beroepsmatige relatiegeschenken kan u beter dit jaar nog kopen.  U kan deze uitgave voor 50% inbrengen.
  4. Verwacht u als zelfstandige hoge afrekeningen elektriciteit en verwarming : vraag aan uw leverancier dan een afrekening zodat de kost dit jaar nog kan geboekt worden.
  5. Heeft u als zelfstandige investeringen gepland op korte termijn of aankopen klein materieel en gereedschap : doe dit dan voor het einde van het jaar.  Zeker voor vennootschappen omwille van daling tarief vennootschapsbelasting.
  6. Doet u reeds aan pensioensparen ? Alle zelfstandigen en ook niet-zelfstandigen kunnen dit jaar een maximum van 940 € inbrengen.  Fiscaal voordeel 30 % (of 282 €) waardoor er een werkelijke uitgave is van 658 €.
  7. Een minder gekende vorm van sparen = aanvullende levensverzekering : u kan tot 2260 € inbrengen met een netto voordeel van ongeveer 678 €.
  8. Belastingvermindering voor dakisolatie is afgeschaft maar er is wel een overgangsmaatregel als er een overeenkomst werd opgemaakt en er een voorschot werd betaald voor 31/12/2016.  De volledige factuur dient betaald te zijn voor 31/12/2017.
  9. Giften van minstens 40 € aan erkende instellingen zijn aftrekbaar tot maximum 10 % van uw inkomen.
  10. Bestel nu nog uw dienstencheques : u mag maximum 1440 € per persoon en per jaar uitgeven.  Voor een koppel dus 2880 € (320 cheques van 9 €)

Wanneer ten laatste betalen ?

Uiterlijk dinsdag 26 december 2017.

Hoeveel bespaar ik ?

Zelfstandigen kunnen deze kosten aftrekken van hun belastbaar inkomen en kunnen 33% tot 63% besparen op deze uitgaven.    De andere tips leveren een ‘belastingvermindering’ op die schommelt tussen 33 % en 48 % .

Gepost in: Belastingen, Besparen