Sociale bijdragen van de bedrijfsleider door de vennootschap laten betalen?
Dit artikel delen
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmail
03 / 03 / 2017

Nog dikwijls krijgen we de vraag waarom we de sociale bijdragen van onze klanten niet laten betalen door de vennootschap. Dit zou voordeliger zijn voor de zelfstandige bedrijfsleider (zaakvoerder, bestuurder, werkend vennoot)  EN een  aftrekbare kost  voor de vennootschap.

Te mooi om waar te zijn ?

We leggen u in twee stappen uit waarom dit in geen van beide gevallen klopt :

1.Voordeliger voor de zaakvoeder ?

Neen, indien de sociale bijdragen worden betaald door de vennootschap dienen deze te worden geboekt als een belastbaar voordeel.

Dit zorgt ervoor dat het belastbaar inkomen van de bedrijfsleider stijgt waardoor er meer belastingen EN sociale bijdragen verschuldigd zijn.

2. Aftrekbare kost voor de vennootschap ?

JA, aangezien deze sociale bijdragen in de boekhouding van de vennootschap worden verwerkt als een aftrekbare kost. De vennootschap verminderd dus haar winst met het bedrag van de betaalde bijdragen.

MAAR, de keerzijde van de medaille is dat deze volledige kost tezelfdertijd wordt beschouwd als een belastbaar inkomen voor de bedrijfsleider, namelijk als belastbaar voordeel. Dit inkomen wordt   belast aan hogere tarieven in de personenbelasting dan in de vennootschap.

  • Tarief personenbelasting = 27 % -> 53% (inclusief gemeentebelasting)
  • Tarief vennootschapsbelasting = 24,98 % -> 33,99 % (inclusief crisisbelasting)

TipIndien je als  bedrijfsleider niet in staat bent om de sociale bijdragen privé te betalen, laat dan bij voorkeur je bruto maandelijkse bezoldiging verhogen. Dit zorgt voor minder administratieve rompslomp en je vermijdt naheffingen van belastingen en sociale bijdragen.

Meer informatie nodig?  Neem contact op met je dossierbeheerder

Gepost in: Belastingen, Sociale Bijdragen