Sociale bijdragen op een nieuwe manier berekend
Dit artikel delen
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmail
15 / 10 / 2015

Vanaf 1 januari 2015 worden de sociale bijdragen berekend op het beroepsinkomen van het jaar zelf en niet meer op het inkomen van 3 jaar terug.

Een zelfstandige zal voortaan eerst voorlopige sociale bijdragen betalen en eens het inkomen van 2015 bekend is (nadat wij de fiscale aangifte hebben ingediend ) zal een definitieve afrekening volgen. Deze afrekening zal ongeveer 2 jaar later volgen. Om belangrijke achterstallen te vermijden zal het dus aangewezen zijn om een goede inschatting te maken van het inkomen en eventueel spontaan bij te storten. Deze spontane bijstorting zal dan achteraf uiteraard verrekend worden met de definitieve berekening.

Bijstorten of niet ?

Het is dus uitermate aan te raden om spontaan bij te storten. Deze bijstorting is namelijk ook fiscaal aftrekbaar waardoor je minder belastingen zal betalen. Tevens zal je ook minder sociale bijdragen dienen te betalen doordat het belastbaar inkomen lager is door die aftrekbare extra bijstorting. Een dubbel voordeel dus !

OPGELET: het is af te raden om meer te storten dan nodig. Indien er teveel is gestort zal je die teveel betaling ongeveer 2 jaar later terugkrijgen op je rekening maar dan wel zonder enig voordeel (er worden geen interesten op toegekend).

Wat indien ik veel minder verdien ?

Dan is er nu ook een mogelijkheid om de voorlopige sociale bijdragen te laten verlagen. Indien u kan aantonen dat het geraamde inkomen van 2015 ofwel zakt onder 13010,66 € of 26021,32 € kan de bijdrage in deze gevallen verminderd worden naar ongeveer 726,94 € of 1453,90 € per kwartaal. Deze vermindering moet wel eerst goedgekeurd worden door uw sociaal verzekeringsfonds.

Wat moet ik zelf doen?

Wij laten al onze klanten tijdig weten of het nodig is om bij te storten. Wij baseren ons hiervoor op de tussentijdse balansen.

Gepost in: Sociale Bijdragen